Maar ik kan natuurlijk wel altijd mijn eigen tips met jullie delen. Wie weet heb je er wat aan!
Oh, en als je misschien dacht dat ik alleen maar stylish verantwoord speelgoed in huis had, troost je dan. Ik heb vooral veel hysterisch gekleurd speelgoed, daar wordt nou eenmaal het liefst mee gespeeld. Hey, ik ben ook maar eens mens ;)
Als allereerste en meteen de belangrijkste tip; weglaten! Om een beetje overzicht te houden en vooral je huis niet te laten veranderen in speelparadijs, is het belangrijk niet alles aan te bieden wat je hebt aan speelgoed. Hoe meer keuze, hoe lastiger je kind tot spel komt. Bied vooral datgene aan waar je kind het liefst mee speelt. Al dat andere kan op een andere plek worden opgeborgen om het zo nu en dan weer te voor schijn te halen. Dan voelt het telkens even weer als nieuw en hou je het leuk!
Creëer een speelhoek in de woonkamer en zet daar een kast neer waar speelgoed in kan zodat ze het zelf kunnen pakken. Zorg er wel voor dat de kast dicht kan, met een open kast oogt het al gauw te druk. Prop de kast vooral niet te vol, dan ben jij en je kind het overzicht kwijt. Geef alles een vaste plek, zo weet je kind ook waar het ligt en waar het weer terug opgeborgen moet worden.
Zo hebben wij de boerenkast Gijs van Woood die niet al te groot en te diep is. Een perfect formaatje voor het speelgoed als je het mij vraagt. Wel zorg ik er voor dat alle spelletjes, knutselspulletjes en puzzels op de bovenste plank liggen zodat meneertje er niet zelf bij kan maar het altijd eerst moet vragen. Als je liever voor een groot werkblad gaat, kun je er ook voor kiezen 2 Stuva meubelen van Ikea naast elkaar te zetten met lades er in (met bijvoorbeeld een plank er overheen met een tussenstuk waar je een stoeltje kwijt kunt). Persoonlijk vind ik een kast overzichtelijker dan een lade, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou!
Opbergbakken/manden/zakken heb je tegenwoordig in allerlei vormen, kleuren en maten. Niet meer weg te denken uit het interieur wereldje bijvoorbeeld zijn de Aykasa kratjes. Functioneel maar ook erg decoratief; je kan het speelgoed er netjes in opbergen en het ziet er ook nog eens super leuk uit. Zelf heb ik echt een zwak voor opbergmandjes en bakjes. Zo scoorde ik van de zomer een kratje bij de Appie die eigenlijk bedoeld was als fietsenkrat, maar wij nu gebruiken als auto-krat. Peppe heeft in de afgelopen jaren zoveel auto's verzameld en speelt hier het allerliefste mee. Daarom vind ik het handig als hij er snel bij kan. De krat heb ik dus bewust niet in de kast gezet maar er naast. Gelukkig verbergt het fijn kleurtje al de hysterisch gekleurde auto's.
Maar wat dan te doen met groter speelgoed dat niet in de kast of in een krat past? Denk aan een garage, poppenhuis of een loopkarretje. Verzin daar handige vaste plekken voor. Zo hebben wij het autokleed en de garage in de trapkast staan en staat het speeltentje achter de kledingkast in de kinderkamer. Met een beetje creatief opbergen, heb je er geen meer last van!
Op de kinderkamer
Niet al het speelgoed hoeft beneden te liggen natuurlijk. Als je kind de leeftijd heeft dat het ook op zijn/haar kamer speelt, kun je daar natuurlijk ook opbergmogelijkheden creëren. Denk bijvoorbeeld aan de hippe Ivar meubelen van Ikea. Je kan er super veel in opbergen en het staat ook nog eens leuk. Wij hebben er twee naast elkaar gezet met een diepte van 30 cm. Er staan boekjes in en wat auto's. Bij de H&M vond ik mooie opbergmanden met een leuk okergeel printje. Die heb ik in de kledingkast van Peppe staan (voor de foto even op de kast gezet). In die bakken berg ik speelgoed in op waar tijdelijk niet gespeeld mee wordt.
Liefs, Jet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.