woensdag 30 januari 2019

Voor en nadelen ronde eettafel

Onze huidige eettafel hebben we nu twee jaar en ondanks dat ik er super blij mee ben, had ik stiekem ook wel weer zin in wat nieuws. Al even was ik aan het twijfelen om de rechthoekige tafel om te ruilen voor een ronde eettafel. Dit heeft eventjes geduurd, omdat vriendlief het er ook eerst eens mee moest zijn. Nou leek het me een goed plan om eerst eens mijn volgers op Instagram te vragen naar hun ervaring met een ronde eettafel. Dit was ook handig om vriendlief te overtuigen natuurlijk en daarna wilde ik pas samen het besluit nemen. Naar aanleiding van alle ervaringen van mijn volgers heb ik een lijstje met de voor en de nadelen hieronder gesommeerd. Voor het geval dat jij net als ik eerst goeie argumenten moet hebben voor dat je zoiets groots aanschaft. Lees je mee?


Voordelen ronde tafel:


 • Je kunt iedereen aan de tafel zien, iedereen is gelijkwaardig
 • Er kunnen vaak meerdere stoelen aan wanneer er bezoek is. Zo kun je bij een diameter van 120 cm max 6 of 7 stoelen neer zetten en bij een diameter van 140 cm of 160 cm wel 10 stoelen)
 • De ronde vorm doorbreekt op een speelse manier de scherpe en rechte lijnen in je interieur
 • Er is veel meer extra ruimte om je tafel heen 
 • Het oogt een stuk ruimtelijker
 • Geen nare tafelhoeken waar kinderen zich aan kunnen stoten 
 • Bordspelletjes of kaartspellen spelen, is fijner (en gezelliger) aan een ronde tafel 
 • Je kunt bijvoorbeeld hete pannen e.d. in het midden van de tafel zetten zodat de kinderen er niet bij kunnen


  Nadelen ronde tafel:

  • Minder ruimte op tafel 
  • Als je kinderen hebt, laten ze sneller dingen vallen tijdens het knutselen of eten door de ronde randen
  • Het is lastiger eventjes spullen aan de kant te schuiven wanneer je een tafel vol eters hebt
  • Een ronde tafel zet je niet zo gauw tegen een muur aan 
  • Wanneer de ronde tafel 4 poten heeft aan de 'zijkanten' zit je vaak te klieren met stoelen
  • Een ronde tafel komt meer de ruimte in
  • Bij een diameter van 160 cm of 170 cm is het lastiger overal bij te kunnen tijdens het eten
  • Wanneer je met z'n tweetjes thuis bent, kan het ongezelliger zijn omdat je dan vaak naast elkaar zit ipv tegenover elkaar

  Let wel op! Elke woonkamer is anders, dus kijk vooral naar de ruimte. Wij hebben zelf een vierkante woonkamer, waardoor een ronde tafel dus prima kan omdat er genoeg ruimte is om de tafel de woonkamer in te laten komen. Bij een smallere rechthoekige woonkamer zal een ronde tafel voller ogen dan een rechthoekige tafel. Tip van een aantal van mijn volgers: ga voor een ovale tafel. Wel mooie ronde vormen, maar praktischer voor bijvoorbeeld een smallere ruimte.
  Ook is het belangrijk te kijken waar de tafelpoten zitten. Wanneer je kiest voor een ronde tafel met bijvoorbeeld vier poten aan de zijkanten kun je minder stoelen kwijt. Wanneer je visite hebt, is het dan echt even uitvechten wie er bij de poten gaat zitten. Een poot in het midden of poten vanuit het midden, geven je meer ruimte om stoelen neer te zetten. Dit vond ik zelf een erg handige tip, omdat we bijna wilden gaan voor een eettafel met tafelpoten aan de 'zijkanten'.


  Genoeg voordelen dus voor ons om voor een ronde eettafel te gaan, maar dan wel eentje met poten vanuit het midden. Op marktplaats vond ik al gauw een exemplaar voor een vriendelijk prijsje. Een betaalbare tafel die ik al vaker op internet was tegengekomen. Misschien niet heel erg origineel exemplaar, maar wel een mooi basic design waar je alle kanten mee op kunt. We lieten onze huidige eettafel nog even staan, omdat we wel eerst wilden zien hoe de tafel nou in onze ruimte zou staan. Dat is natuurlijk een voordeel aan zo'n betaalbare tafel; als het niets is, verkoop je 'm toch gewoon weer! En.. durfden we het aan om onze oude tafel weg te doen?


  JA! Onze woonkamer bleek zich inderdaad perfect te lenen voor een ronde tafel. Met zijn diameter van 120 cm is de tafel niet te groot en niet te klein. Hij komt een stukje de woonkamer is, maar er is nog genoeg loopruimte over. Aan beide kanten hebben we nu opeens super veel ruimte over. Ook komen mijn verschillende stoeltjes beter uit dan aan een rechte tafel vind ik, er is meer balans nu. Het klopt wat ze zeggen; een ronde eettafel is super gezellig! Ik, en niet geheel onbelangrijk; ook vriendlief, ben helemaal enthousiast over de ronde vorm en zie tot nu toe ook nog alleen de voordelen er van in!

  We willen voor een lange eethoek-bank erachter gaan. Niet alleen omdat dit gezellig staat door de kussens die je er op kunt leggen, maar ook omdat de tafel nu meer naar de muur geschoven kan worden dan als er een stoel zou staan (omdat een stoel natuurlijk altijd nog naar achter geschoven moet kunnen worden). Met die bank gaan we nog aan de slag, dat zal ik binnenkort hier wel delen!
  Hopelijk hebben jullie wat aan mijn blogpost gehad. Ik ben erg benieuwd of jij ook voor een ronde eettafel zou gaan!

  Liefs, Jet


  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.